Πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων
Στα Τμηματα Βιολογίας, Χημείας, Τεχνολογιας & Επιστημης Υλικων (ΤΕΤΥ) και Ιατρικης Σχολης του Πανεπιστήμιου Κρήτης
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Το Τμήμα θα δέχεται ολιγομελείς ομάδες μαθητών Λυκείου (10-15 ατόμων) και όχι πολυμελή τμήματα κάθε Πέμπτη κατά τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο από τις 9:00 π.μ. -13:00 μ.μ.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ. Ελευθερία Φανουράκη
Τηλ. 2810 394464
email: e.fanouraki@uoc.gr
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Tο Τμήμα Χημείας έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις ενημέρωσης μόνο για μαθητές Λυκείου τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 με ώρα έναρξης 9:00 π.μ.
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 με ώρα έναρξης 11:00 π.μ.
Συγκεκριμένα μπορεί να υποδεχτεί 150 μαθητές ανά ημέρα ( με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά σχολείο 30). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ενδεικτικό Πρόγραμμα
Διάρκεια | Δραστηριότητα | Παρατηρήσεις |
30-45’ | Γνωριμία με το Τμήμα Χημείας: Ομιλία – συζήτηση σε Αίθουσα / Αμφιθέατρο | Όλοι οι μαθητές |
1 ώρα | Γνωριμία με το τμήμα Χημείας:Α. Ξενάγηση σε Εκπαιδευτικά ΕργαστήριαΒ. Ξενάγηση σε Ερευνητικά Εργαστήρια | Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 15 ατόμων και καθορίζονται ποια εργαστήρια θα επισκεφτεί η κάθε ομάδα |
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
κ. Σόρε Σαδμάν
Τηλ. 2810-545138
email: shadman@uoc.gr
Tμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών θα δέχεται επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων (δημοτικά γυμνάσια και λύκεια) κάθε Δευτέρα.
Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Αναπληρωτής καθηγητής, κ. Ιωάννης Ρεμεδιάκης,
Τηλ.2810 394250
email: remed@materials.uoc.gr
Τηλέφωνο Γραμματείας Τμήματος: 2810394272.
Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφτεί το Τμήμα άλλη ημέρα, θα πρέπει να επικοινωνήσει, εκ των προτέρων, με τον υπεύθυνο.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων της Ιατρικής Σχολής:
Για το 2019 (Ημέρα: Τετάρτη): 27/11, 11/12, &
για το 2020: 15/1, 29/1, 12/2, 6/3, 18/3, 8/4, 29/4, 6/5
Ώρες επισκέψεων: κατά προτίμηση, πρώτες πρωινές. Η διάρκεια ξενάγησης στα επιμέρους εργαστήρια είναι κατά μέσο όρο 45 λεπτά.
Διάρκεια: 3 περίπου ώρες συνολικά. Η διάρκεια μπορεί να αναπροσαρμόζεται.
Συνοπτικά σας παραθέτουμε ενδεικτικά πρόγραμμα επισκέψεων:
- Καλωσόρισμα
- Παρουσίαση θέματος ιατροκεντρικού και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος: « Το κουτί πρώτων βοηθειών», «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», « Διαφήμιση και Αλκοόλ», «Επίδειξη ΚΑΡΠΑ για παιδιά» «Εμβολιασμοί και πρόληψη» “Μικρόβια: Εχθροί ή φίλοι; Το ανθρώπινο μικροβίωμα», «Η κατάθλιψη- οι συναισθηματικές αλλαγές/διαταραχές στην εφηβεί», «Από το χρυσό αιώνα των αντιβιοτικών στην εποχή των παν-ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Τι κάνουμε λάθος;», «Μικρόβια: Εχθροί ή φίλοι; Το ανθρώπινο μικροβίωμα», «Διατροφή», «Από το τσιγάρο στον “ατμιστή”: μύθοι και πραγματικότητα»
- Επισκέψεις σε εργαστήρια: Φαρμακολογίας, Κλινικής Χημείας, Ανατομίας, Νευροψυχολογίας, Χημείας, Μικροβιολογίας, Μουσείο Ιατρικής, Τοξικολογίας, ΕργαστήριοΥπνου, Οπτικής και ΄Ορασης, Εργαστήριο Αιμοποίησης, Διατροφή κ.α
Η ξενάγηση θα γίνεται κατά ομάδες των 30 ατόμων. Το παραπάνω πρόγραμμα θα εξατομικεύεται για κάθε επίσκεψη.
Eργαστήριο Κλινικής Χημείας
Παρατήρηση σε μικροσκόπιο. Επίδειξη τρόπου κυτταροκαλλιεργειών και παρατήρηση κυττάρων κάτω από τα οπτικό μικροσκόπιο. Ενημέρωση για τις συνθήκες διαβίωσης, αναπαραγωγής και χειρισμού ποντικών σε πειραματικά πρωτόκολλα, επίδειξη του τρόπου χειρισμού, ταυτοποίησης φύλλου και σήμανση με τη χρήση ζώντων ποντικών. Φιλοξενία 2 ομάδων πλήθους 5-6 ατόμων.
Εργαστήριο Φαρμακολογίας
Η επίσκεψη στο εργαστήριο θα περιλαμβάνει επίδειξη καλλιέργειας και παρατήρησης με μικροσκόπιο κυτταρικών καλλιεργειών και μια γρήγορη περιγραφή των μεθόδων ανάπτυξης νέων φαρμάκων στο εργαστήριο. Επίσης θα μπορεί να γίνει επίδειξη στο χώρο πειραματισμού μικρών ζώων. Φιλοξενία 2 ομάδων μαθητών πλήθους 5-6 ατόμων σε διαφορετικούς χώρους.
Εργαστήριο Μικροβιολογίας
Μέθοδοι καλλιέργειας μικροοργανισμών σε στερεό και υγρό υλικό. Επίδειξη ενοφθαλμισμού (σποράς) σε τρυβλίο, επίδειξη σε τρυβλία έτοιμων καλλιεργημάτων από βακτήρια και μύκητες- Παρατήρηση αποικιών. Αντιβιόγραμμα- Τest ευαισθησίας στα αντιβιοτικά. Παρατήρηση σε οπτικό μικροσκόπιο παρασκευασμάτων βακτηρίων, μικροβίων σε μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού και κυτταροκαλειεργειών μολυσμένων με πρωτόζωα σε μικροσκόπιο αντίστροφης φάσης. Μέθοδοι απομόνωσης και καταμέτρησης μικροβίων από δείγματα περιβάλλοντος (νερό, τρόφιμα). Μέθοδοι ανίχνευσης DNA μικροβίων . Ξενάγηση σε ομάδες 10-15 ατόμων.
Εργαστήριο Ανατομίας
Ξενάγηση σε ομάδες των 10-15 ατόμων. Γίνεται αδρή περιγραφή της δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος καθώς και των οργάνων του σώματος με την επίδειξη σε προπλάσματα.
Εργαστήριο Βιοχημείας
Επίδειξη εργαστηριακών μεθόδων και πειραμάτων στα φοιτητικά εργαστήρια Χημείας και Βιοχημείας
Εργαστήριο Νευροψυχολογίας
Επίδειξη τεχνικών αξιολόγησης της μνήμης και της προσοχής. Εφαρμογή στην κατανόηση των επιπτώσεων από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά
Ξενάγηση σε ομάδες 10-15 ατόμων
Μουσείο Ιατρικής
Ξενάγηση από την εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου Ιατρικής. Η ξενάγηση θα γίνεται κατά ομάδες 10-20 μαθητών, στον εκθεσιακό χώρο και τις δραστηριότητες του Μουσείου Ιατρικής στις εγκαταστάσεις του στην Ιατρική Σχολή.
Εργαστήριο Τοξικολογίας
Ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου Τοξικολογίας. Επίδειξη τεχνικών και αναλυτικών οργάνων, ανάπτυξη και επεξήγηση όρων και εννοιών της τοξικολογίας, παρουσίαση των επιμέρους κλάδων της τοξικολογίας. Επεξήγηση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων τοξικών ουσιών ή ομάδων ουσιών (π.χ φυτοφάρμακα – ναρκωτικές ουσίες), επιδράσεις τοξικών ουσιών στον άνθρωπο , επιβάρυνση περιβάλλοντος σε τοξικές ουσίες από δράσεις του ανθρώπου.
Εργαστήριο Ύπνου
Ενημέρωση για τη σημασία του ύπνου, των κανόνων υγιεινής ύπνου-εγρήγορσης και της επίδρασης της μειωμένης διάρκειας νυχτερινού ύπνου στη λειτουργικότητα μας
Ενημέρωση για τη σημασία του αποτελεσματικής διάρκειας νυχτερινού ύπνου ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους καθώς και για την αρνητική επίδραση των διαφόρων εξαρτήσεων και της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου. Ενημέρωση για τις διαταραχές ύπνου και το ρόλο του Εργαστηρίου Ύπνου στη διάγνωση και τη θεραπεία τους
Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης
Το εργαστήριο ασχολείται με την ανάπτυξη και καλλιέργεια αρχέγονων αιμοποιητικών και μετεγχυματικών κυττάρων. Ξενάγηση και επίδειξη δραστηριοτήτων εργαστηρίου.
Δ/ντρια: κ. Ε. Παπαδάκη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: κ. Ε. Μαυρουδή
Τέλος όπως κάθε χρόνο μπορούμε να δεχθούμε σχολικές μονάδες (συνολικά 3) από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο και σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Π.Κ.
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
κ. Μαρία Τσαγκαράκη
τηλ. 2810 – 394562
email: tsagarak@uoc.gr